Trzy mity o produktach mięsnych i mlecznych.

1. Gdy nie jesz mięsa i nabiału nie dostarczasz organizmowi wystarczającą ilość białka

To właśnie białka są budulcem organizmu i służą do rekonstrukcji oraz tworzenia nowych komórek i tkanek w twoim organizmie. Białka są wytwarzane z ośmiu najważniejszych kwasów tłuszczowych, które muszą być dostarczone w pożywieniu. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie najistotniejsze aminokwasy i dlatego nazywane są pełnowartościowymi w przeciwieństwie do białek roślinnych, które to nie zawierają wszystkich aminokwasów. Trzeba też wiedzieć to, że będąc weganinem możesz dostarczyć sobie pełnowartościowe białka – musisz po prostu bardziej precyzyjnie dobrać źródła protein.

Przykładowe źródła białek dla wegetarian :
– nasiona
– rośliny strączkowe
– zielone warzywa liściaste
– algi
– orzechy
– drożdże odżywcze
– gryka

2. Jeśli nie jesz mięsa i nabiału nie dostarczysz organizmowi  odpowiednio dużo żelaza

Gdy ułożysz swoją dietę świadomie, nie będziesz miał żadnego problemu z pokryciem dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To właśnie warzywa zawierają dużo białka oraz są bogate w żelazo. Organizm czasem z trudnością trawi ten mikroelement ale dzięki temu, ze wiele warzyw i owoców zawiera witaminę C, staje się o łatwiej przyswajalny. Dodaj więc do obiadu kwaszone warzywa a ułatwisz w ten sposób przyswajanie żelaza i innych pierwiastków.

Oto bogate źródła pokarmów bogatych w żelazo :
– Brokuł
– Fasola
– nasiona chia
– ziarna sezamu
– orzechy
– szpinak
– pokrzywa
– ciecierzyca

3. Jeśli nie jesz nabiału nie dostarczysz organizmowi wystarczającą ilość wapnia.

To kolejny mit. Zawsze uważano, że mleko to najlepsze źródło wapnia i zapewni nam mocne kości. Natomiast nowe badania wykazały, że to właśnie spożywanie mleka w dużych ilościach przyczynia się do pogorszenia zdrowia. Również mleko nie zbyt dobrze działa na florę jelitową, wręcz przeciwnie duże spożycie tłustego nabiału i tłuszczów nasyconych wzmaga stan zapalny w organizmie.

Produkty bogate w wapń to :
– jarmuż
– pietruszka
– dzika róża
– migdały
– ziarna sezamu
– fasola biała
– rukola
– szpinak
– pokrzywa
– szpinak