jak pokonać stres

Organizm wysyła nam sygnały. Jak je odczytać?

Jedzenie tego czego potrzebuje organizm to w pewnym sensie również dieta antystresowa. Brak pewnych składników pożywienia, a przede wszystkim niektórych witamin i soli mineralnych, może powodować większą podatność na stres oraz inne trudności w radzeniu sobie w pracy czy w szkole. Jeżeli dokuczają ci różne dolegliwości, masz złe samopoczucie, nie możesz się skoncentrować, jesteś zestresowany to być może brakuje ci pewnych składników odżywczych. Najlepiej, jeżeli potrzebne składniki przyswoisz w postaci naturalnej a nie sztucznych suplementów. Jedz więc jak najwięcej świeżych warzyw i owoców oraz żywności nieprzetworzonej. W takiej diecie powinny się znaleźć również białka, węglowodany, tłuszcze oraz woda i błonnik.

Gdy skarżysz się na złe samopoczucie

Prawdopodobnie twój organizm odczuwa brak magnezu. Magnez działa korzystnie na centralny układ nerwowy a także podnosi poziom serotoniny. Natomiast jego brak powoduje nadmierną nerwowość czy poirytowanie, a także zaburzenia snu czy trudności w koncentracji. Istnieją uzasadnione podejrzenia, iż niedobór magnezu w diecie może prowadzić do depresji. Najlepszymi źródłami magnezu są: kasza gryczana, pestki dyni, kakao, szpinak, biała fasola, orzechy, nasiona, rukola, mąki pełnoziarniste, jarmuż, gorzka czekolada, banany czy awokado, makrela, dorsz. Suplementacja magnezem może mieć więc wiele korzystnych skutków dla zdrowia. Działanie uspokajające ma także potas i wapń. Najlepsze źródła wapnia w pokarmach to: produkty mleczne, orzechy, migdały, sezam.

Gdy nie potrafisz się skoncentrować

Uzupełnij witaminy z grupy B. Przede wszystkim witaminę B1, której brak objawia się brakiem energii, uczuciem ciągłego zmęczenia, drażliwością, bólami głowy oraz bólami klatki piersiowej. Brak witaminy B6 powoduje bóle mięśni, tiki i drżenia. A dostarczenie tych witamin zdecydowanie poprawi funkcjonowanie układu nerwowego oraz zwiększy twoją odporność na stres. W witaminę B6 bogata jest fasola, kapusta, soczewica, łosoś. Brak witaminy B12 może doprowadzić do anemii, depresji a nawet w skrajnych przypadkach do paraliżu. Powinieneś ją zażywać w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Stosowanie jej zdecydowanie poprawi nastrój i uspokoi. Znajduje się przede wszystkim w groszku, kiełkach, pestkach słonecznika i dyni, mięsie, rybach oraz ciemnym pieczywie.

Gdy twoja skóra jest przesuszona

Uzupełnij niedobory witaminy A bo to właśnie brak tej witaminy prowadzi do kurzej ślepoty, suchej skóry oraz zaburzeń wzrostu u młodych ludzi. Witamina A chroni również organizm przed wolnymi rodnikami, a więc zwiększa odporność organizmu. Naturalnymi źródłami witaminy A są: czerwona papryka, szpinak, marchewka, zielona kapusta, wątróbka, ryby, żółtka jaj, pomidory, morele, pomarańcze. Inną witaminą, która przeciwdziała procesom starzenia, zwana również witaminą młodości, jest witamina E. Można ją stosować profilaktycznie w chorobach układu krążenia a także w celu zwiększenia odporności na stres. Jej źródła to :oleje roślinne, siemię lniane, orzechy, pestki słonecznika, śledzie.

Gdy masz za sobą ciężkie przeżycia

W takich momentach zwiększ dawkę witaminy C, gdyż jej większe ilości w warunkach stresowych uwalniane są do moczu, a dostarczenie tej witaminy zredukuje objawy stresu. Najlepsze roślinne źródła witaminy C to: acerola, nać pietruszki, czarna porzeczka, papryka, koperek, brukselka, jarmuż, truskawki, szpinak, pomarańcza, cytryna, czerwona kapusta, kalafior, żurawina, ziemniaki, jeżyny, pomidory, kapusta biała, czosnek. Witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych.

W walce ze stresem mogą ci pomóc także zioła:

Melisa – zawiera dużo witaminy c, uspokaja, wzmacnia, zmniejsza bóle migrenowe. Może być stosowana jako herbata ale także jako dodatek do sałatek, dań z ryb czy drobiu.

Waleriana – redukuje senność a także pomaga w leczeniu nerwic, może być stosowana w postaci tabletek lub jako napar do picia, również w połączeniu z innymi ziołami.