matcha zamiast kawy

Matcha zamiast kawy? To najsilniejszy naturalny antyoksydant

Matcha zamiast kawy. W tradycji japońskiej matcha pojawiła się 800 lat temu jako nieodłączny element ceremonii herbacianej, by z czasem stać się popularnym składnikiem napojów i wypieków. W XXI wieku została na nowo odkryta jako super food o ważnych dla zdrowia właściwościach. Matcha to sproszkowana zielona herbata. Przy jej produkcji wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania krzewów. Skutkuje to zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach, a co za tym idzie zwiększoną liczbę antyoksydantów. Pijąc matchę, spożywasz całe liście zielonej herbaty, dzięki czemu dostarczysz do organizmu znacznie więcej składników odżywczych niż przy piciu zwykłego naparu herbacianego. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie trafiają do mielenia w tradycyjnych młynach. Te ścierają je w drobny proszek o średnicy pyłku kwiatowego.

Matcha zamiast kawy. Jakie są efekty matchy?

Relaksuje i poprawia koncentrację
Już ponad 800 lat temu matcha była używana przez buddyjskich mnichów Zen jako środek gwarantujący utrzymanie spokoju i światłości umysłu podczas długich godzin medytacji. Dzisiaj wiadomo, że za procesy te odpowiada L-teanina, aminokwas skoncentrowany w liściach używanych do produkcji matchy. L-teanina wzmaga produkcję fal alfa w mózgu, które wpływają na naszą świadomość, powodują uczucie relaksu i poprawiają nastrój. Ponadto L- teanina wspomaga naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania.
Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość
Wojownicy samuraje przed wyprawą pili matchę jako naturalny środek energetyzujący. Filiżanka matchy zawiera o połowę mniej kofeiny niż filiżanka kawy, za to efekt jej działania, dzięki L-teaninie, potrafi utrzymać się o wiele dłużej. Matcha pobudza i ułatwia koncentrację, ale nie powoduje drżenia ciała, które czasem wywołuje kawa. Z kolei zawarte w herbacie katechiny mają właściwości antybiotyczne i wzmacniają układ odpornościowy.
Spala tłuszcz i obniża poziom cholesterolu
Herbata matcha przyspiesza metabolizm organizmu i powoduje szybsze spalanie tłuszczu. Według badań, osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego HDL. Herbata matcha nie powoduje skutków ubocznych, takich jak przyspieszone bicie serca czy podniesione ciśnienie krwi.
Najsilniejszy naturalny antyoksydant
Antyoksydanty odpowiedzialne są za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników. To przeciwutleniacze powodują, że czujemy się młodsi oraz zdrowsi i przeciwdziałają wielu groźnym chorobom. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach ale to macha posiada ich największe stężenie. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy to zawarte w matchy katechiny mają najsilniejsze działanie i posiadają wyjątkowe właściwości. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, mają działanie przeciwbakteryjne oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zaledwie jedna porcja matchy odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłej zielonej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów. Dzieje się tak ze względu na to, że pijąc matchę, spożywamy całe zielone liście.
To jak, dzisiaj matcha zamiast kawy?