leczenie jedzeniem

Leczenie jedzeniem. Pokarmy które działają jak lekarstwa

Leczenie jedzeniem. Niektóre rodzaje pożywienia niosą w sobie cenne związki wspomagające nasz organizm w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia. Są to silne substancje które zapewniają roślinom przetrwanie w środowisku. W przyrodzie warzywa i rośliny nie mogą ani uciec przed napaścią ani się przed nią chronić. By przetrwać zawierają związki fitochemiczne, które chronią je przed mikrobami, grzybami i insektami czy niesprzyjającą pogodą. Pokarmy te mają również właściwości antyutleniające, czyli chroniące przed wilgocią oraz promieniami słonecznymi. Związki fitochemiczne, w które wyposażone są rośliny sprawdzają się również w zapobieganiu chorobom występującym u ludzi.
Leczenie jedzeniem: 
1. Zielona herbata
Zawiera liczne polifenole zwane katechinami, są to najsilniejsze związki spożywcze przeciwdziałające powstawaniu nowych naczyń krwionośnych zasilających komórki rakowe. Zielona herbata działa także jako odtruwacz organizmu. Uruchamia w wątrobie mechanizmy, które szybciej eliminują z ciała rakotwórcze toksyny.
2. Kurkuma
Ten produkt spożywczy pochodzi z Azji. Jest jednym z najpopularniejszych ajurwedyjskich leków o działaniu przeciwzapalnym. Żaden inny produkt spożywczy nie dział tak silnie. Najważniejszym związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest kurkumina. W badaniach okazało się, że kurkumina ogranicza wzrost wielu rodzajów raka, oddziałuje również na angiogenezę i zmusza komórki rakowe do obumierania. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że kurkuminę w kapsułkach układ trawienny wchłania bardzo źle. Jeśli nie zmiesza się jej z papryką kurkumina nie jest w stanie pokonać bariery jelitowej. Papryka więc zwiększa wchłanianie kurkuminy w bardzo dużym stopniu.
3. Jeżyny, maliny, truskawki, jagody
Kwas elagowy to polifenol występujący w dużych ilościach między innymi w malinach i truskawkach (obecny jest także w orzechach laskowych i włoskich). Odtruwa on komórki i zapobiega przekształcaniu się karcenogenów środowiskowych w substancje toksyczne dla organizmu oraz stymuluje ich usuwanie. Innymi owocami zawierającymi czynniki antyrakowe są wiśnie. Czarne jagody zawierają proantocjanidynę, jest to związek który zmusza komórki rakowe do samounicestwienia. Kolejnymi bogatymi źródłami tej substancji są żurawina, cynamon i gorzka czekolada.
4. Przyprawy i zioła
Zioła z rodziny jasnotowatych – mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn – zawierają mnóstwo związków organicznych z rodziny terpenów, które czynią je wyjątkowo aromatycznymi. Udowodniono, że terpeny działają na wile odmian nowotworów, ograniczając ich rozwój lub doprowadzają do ich obumierania. Rośliny te wykazują również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
5. Imbir
Imbir został uznany za roślinę leczniczą już w starożytności. Gingerol zawarty w imbirze wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
6. Grzyby
Grzyby między innymi shii-take, stymulują działanie układu immunologicznego i stanowią bardzo silną barierę przed licznymi chorobami. Zawierają w swoim składzie związek zwany lentinianem, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy ale ma również działanie antyrakowe.
Czy wiesz już co to leczenie jedzeniem?