Gorzka czekolada – przysmak który przeciwdziała starzeniu

Nie ma chyba na świecie osób które nie lubią czekolady. Więc na pewno wszystkich ucieszy informacja, że czekolada ma dobroczynny wpływ na skórę i cały organizm. Oczywiście chodzi o czekoladę wysokiej jakości niesłodzoną lub taką z niewielką ilością cukru gorzką, o zawartości kakao przynajmniej 85 procent (im więcej kakao tym lepiej). Taka czekolada ma w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które to właśnie zapewniają skórze wspaniałą kurację przeciwstarzeniową. Gorzka czekolada dobrej jakości, bogata w składniki odżywcze, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, a przy tym regeneruje ją i wzmacnia.
Czekolada ma również właściwości przeciwzapalne, co jest niezwykle pomocne w walce z takimi dolegliwościami skórnymi jak trądzik różowaty czy egzema. Gorzka czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (nie zawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótko-łańcuchowych) chronią przed nowotworem piersi.
Powszechnie wiadomo również to, że czekolada stymuluje wytwarzanie dopaminy, hormonu odpowiedzialnego za poczucie błogości i szczęścia. Ale to nie wszystko, czekolada stymuluje też produkcję neuroprzekaźników poprawiających nastrój. Nic więc dziwnego, że sięgamy po nią w chwilach gdy potrzebujemy pocieszenia. Obniżenie poziomu hormonu stresu, kortyzolu spowoduje, że twoja skóra nie ucierpi wskutek rozpadu kolagenu, a to właśnie powoduje stres. Jest duża zależność między tym jak się czujesz a tym jak wygląda twoja skóra.

Jakie inne właściwości ma czekolada?

Wywołuje ona odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, które to łagodzą ból.Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g.Stwierdzono, że spożywanie czekolady może być związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Jedz więc czekoladę o wysokiej zawartości kakao, z małą ilością cukru i zawsze z umiarem.
Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych i odżywczych, które odżywią i wzmocnią twoją skórę. A także wzmocnią twój układ odpornościowy i zapewnią ochronę przed wieloma chorobami. Są to między innymi :

– błonnik
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone (kwas oleinowy)
– mikro i makroelementy
– cynk
– magnez
– potas
– miedź
– siarka
– wapń
– żelazo
– organiczne związki chemiczne (flawonoidy i polifenole)
– liczne witaminy:

A
B1 (tiamina)
B2 (ryboflawina)
B3 (niacyna)
B5 (kwas pantotenowy)