Dieta na raka. Co jeść by uniknąć tej straszliwej choroby?

Dieta na raka. Czy naprawdę ludzie chcą się zmienić i czy są gotowi aby sobie pomóc? To pytanie zadaję sobie jeśli chodzi o odżywianie i styl życia. Domeną naszych czasów jest globalizacja, dotyczy to również sposobu odżywiania się, który wiąże się ściśle się z przejęciem amerykańskiego stylu odżywiania się. Charakterystycznym elementem tego stylu jest jedzenie “fast-foodów” i innych wysokoprzetworzonych produktów. Czy możemy jakoś się przeciwstawić temu zjawisku, które jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia, a choroby takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy choroby nowotworowe rozprzestrzeniają się w niepojącym tempie?
Rzeczywistość wygląda tak, że większość osób myśli że weźmie “magiczną tabletkę” i po sprawie, choroba czy dolegliwość zniknie, a powtarzanie tego, że każdy z nas ma bardzo duży wpływ na to jak funkcjonuje jego organizm jest kompletną stratą czasu. Wiem jednak, że jest inaczej i wierzę, że nie jestem osamotniona w swoich przekonaniach. A hasłem przewodnim naszych czasów stanie się zdanie “Dobre odżywianie jest medycyną przyszłości”. Dlatego dieta na raka i inne choroby to przede wszystkim zdrowe jedzenie. Takie właściwe odżywianie powinno składać się głównie z jarzyn oraz nasion roślin strączkowych, oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego bądź oleju lnianego), owoców, ziół i przypraw oraz czosnku. Mięso powinno być dodatkiem i nie powinno stanowić głównego składnika posiłku.
Dieta na raka. A oto lista najbardziej wartościowych produktów, które wspierają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu i uniknięciu wszelkich chorób, w tym raka:
Warzywa krzyżowe
Różne rodzaje kapusty (kapusta, brukselka, brokuły, kapusta chińska, kalafior, jarmuż, rzodkiewka, brukiew wodna, chrzan). Te warzywa zawierają silne związki o działaniu antyrakowym, nie pozwalają komórkom zarodkowym przekształcić się w złośliwe oraz ułatwiają ich obumieranie. Zawierają w swoim składzie liczne witaminy i składniki mineralne a także błonnik pokarmowy.
Mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Nie należy długo gotować kapusty i brokułów tylko dusić krótko i dodać niewielką ilość oliwy.
Czosnek, cebula, por, szalotka i szczypiorek
Czosnek jest jednym z najsilniejszych ziół leczniczych, ma silne właściwości bakteriobójcze. W czasach drugiej wojny światowej nazywano go “ruską penicyliną” gdyż sięgano po niego bardzo często do zapobiegania infekcjom. Wszystkie jarzyny z tej rodziny pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, co zmniejsza wydzielanie insuliny i zapobiega powstawaniu cukrzycy i insulinooporności. Rośliny te zawierają związki siarki, które wspomagają obumieranie komórek rakowych. Zawierają flawonoidy i liczne witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo oraz magnez. Aktywne związki czosnku są łatwiej przyswajalne gdy rozpuści się go w niewielkiej ilości oliwy.
Pomidory i sos pomidorowy
Zawierają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych oraz dużą ilość wit C. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Udowodniono, że likopen zawarty w pomidorach działa przeciwnowotworowo. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę PP, K, magnez, potas i żelazo. Pomidory zawierają duże ilości błonnika, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Aby z pomidorów wyzwolił się likopen, należy je ugotować a oliwa z oliwek poprawia jego przyswajanie.
Owoce cytrusowe
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Stymulują również wątrobę która oczyszcza organizm z toksyn. Czy są jeszcze osoby, które nie piją rano wody z dodatkiem soku z cytryny? W ten sposób nawadniają, dotleniają i oczyszczają swój organizm.
Sok z granatu
Ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także ma zdolność do znacznego ograniczania rozwoju raka.
Czerwone wino
Zawiera wiele polifenoli, w tym słynny resweratrol. Chroni on zdrowe komórki przed starzeniem się. Może też spowolnić rozwój raka we wszystkich jego fazach rozwoju. Zaleca się wypicie jednego kieliszka wina dziennie.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada (ponad 70 proc. kakao) zawiera wiele antyoksydantów i polifenoli (tabliczka czekolady ma ich dwa razy więcej niż lampka czerwonego wina i prawie tyle samo co filiżanka zielonej herbaty). Umiarkowanie podnosi cukier i nie powoduje szkodliwych skoków insuliny. Mieszanie produktów mlecznych z czekoladą niszczy dobroczynne działanie kakao. Należy unikać czekolady mlecznej.
Różnego rodzaju jagody
Zawierają bogactwo witamin i minerałów. Nie wywołują skoków indeksu glikemicznego we krwi. Zamrażanie tych owoców nie niszczy w nich związków antyrakowych, zatem zimą można spożywać mrożone zamiast świeżych.
Witamina D
Wykazano, że znaczna ilość witaminy D, dostarczana organizmowi i poważnie ogranicza zagrożenie przed chorobami. Najbardziej zalecane jest przebywanie 20 min dziennie na słońcu a w miesiącach jesiennych i zimowych przyjmowanie tysiąca jednostek tej witaminy. Osoby  starsze powinny przyjmować witaminę D  przez cały rok. Pokarmy zawierające witaminę D to: makrela, sardynki, łosoś, węgorz.
Probiotyki
W jelitach znajdują się przyjazne flory bakteryjne, pomagające w trawieniu. Odgrywają one również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz detoksykacji organizmu. Dobrymi źródłami probiotyków są jogurty i kefiry oraz kiszona kapusta i kimchee.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Dobrym źródłem jest siemię lniane czy makrela oraz tuńczyk. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Przeciwdziałają depresji oraz chorobom układu krążenia takim jak nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.
Wodorosty morskie
Głównie wodorosty jadalne to nori czy kombu. Nori jest jednym z niewielu roślin zawierających kwasy omega-3, które bardzo skutecznie zwalczają stany zapalne oraz stymulują działanie neuronów. Można je dodać do zup i sałatek a także fasolki czy soczewicy.
Kurkuma i curry
Najsilniejszy obecnie znany naturalny środek przeciwzapalny.
Imbir
Ta przyprawa również działa jak silny środek przeciwzapalny i antyoksydant. Napar z imbiru pomaga pozbyć się nudności.
Czy już wiesz na czym polega dieta na raka i inne choroby?